Netwerk, Thuis, LAN, Campus, VPN, WAN, MAN, Enterprise, Internet

Netwerken worden vaak ingedeeld naar hun fysieke of organisatorische omvang of hun doel, zoals het

Persoonlijk netwerk

Thuisnetwerk

Local area network

Storage Area Network

Campus Area Network

Wide Area Network

Metropolitan Area Network

Virtual Private Network

Gebruik van, vertrouwen niveau, en toegangsrechten verschillen tussen deze typen netwerken.

Persoonlijk netwerk

Een Personal Area Network (PAN) is een computer netwerk wordt gebruikt voor communicatie tussen computer en verschillende informatie-technologische apparaten dicht bij een persoon. Enkele voorbeelden van apparaten die worden gebruikt in een PAN zijn personal computers, printers, faxen, telefoons, PDA’s, scanners, en zelfs video game consoles. Een PAN kan bekabelde en draadloze apparaten. Het bereik van een PAN typisch strekt zich uit tot 10 meter. Een bekabelde PAN wordt meestal uitgevoerd met USB-en Firewire-aansluitingen, terwijl technologieën zoals Bluetooth en infrarood communicatie meestal vormen een draadloos PAN.

Local Area Network

Een lokaal netwerk (LAN) is een netwerk dat computers en apparaten met elkaar verbindt in een beperkt geografisch gebied, zoals thuis, op school, computer laboratorium, kantoorgebouw of nauw geplaatst groep van gebouwen. Elke computer of apparaat op het netwerk is een knooppunt. De huidige bekabelde LAN’s zijn het meest waarschijnlijk worden gebaseerd op Ethernet-technologie, maar nieuwe standaarden als ITU-T G.hn ook een manier om een ​​bedraad LAN met behulp van bestaande woning draden (coaxiale kabels, telefoonlijnen en hoogspanningsleidingen).

Allemaal met elkaar verbonden apparaten moeten begrijpen van de netwerklaag (laag 3), want ze zijn het beheren van meerdere subnetten (de verschillende kleuren). Die in de bibliotheek, die slechts 10/100 Mbit / s Ethernet-verbindingen naar de gebruiker apparaat en een Gigabit Ethernet-verbinding met de centrale router hebben, kan worden genoemd “layer 3 switches”, omdat ze alleen maar Ethernet-interfaces en moeten begrijpen IP. Het zou meer correct te noemen hen toegang routers, waar de router op de top is een distributie-router die verbinding maakt met het Internet en academische netwerken ‘customer access routers.

De bepalende kenmerken van LAN’s, in tegenstelling tot WAN (Wide Area Networks), onder meer de hogere overdrachtssnelheden, kleinere geografische bereik, en geen behoefte aan gehuurde telecommunicatielijnen. Huidige Ethernet-of andere IEEE 802.3 LAN-technologieën werken bij snelheden tot 10 Gbit / s. Dit is de data transfer rate. IEEE heeft projecten het onderzoek naar de standaardisering van 40 en 100 Gbit / s. Local Area Networks kan worden aangesloten op Wide Area Network met behulp van routers.

Het is mogelijk om randapparaten met juiste bekabeling in LAN te brengen zoals xbox, netwerk printers ezv…

Als LAN reeds opgebouwd is. Het is interessant om hem te analyseren. Bestaan verschillende hulpmiddelen om deze taak zorgvuldig uit te voeren.

LAN analyzers

Wireshark

Wireshark is een netwerk protocol analyzer voor Unix en Windows.

TCPDUMP
a powerful command-line packet analyzer; and libpcap, a portable C/C++ library for network traffic capture.

MaaTec Network Analyzer
De MaaTec Network Analyzer is een tool die het mogelijk maakt voor het vastleggen, opslaan en analyseren van netwerkverkeer op een LAN of een DSL-internetverbinding. Je kunt het gebruiken voor het oplossen van netwerkproblemen, op een bestaand netwerk infrastructuur, of voor de lange termijn netwerk monitoring te analyseren. De Network Analyzer combineert volgende belangrijke componenten in een applicatie

Home-netwerk

Een thuisnetwerk is een residentiële LAN die wordt gebruikt voor de communicatie tussen digitale apparaten meestal ingezet in het huis, meestal een klein aantal van personal computers en accessoires, zoals printers en mobiele computers. Een belangrijke functie is het delen van Internet toegang, is vaak een breedband dienst door middel van een kabel-tv of Digital Subscriber Line (DSL) provider.

Campus-netwerk


Een campus-netwerk is een computernetwerk dat bestaat uit een koppeling van lokale netwerken (LAN’s) binnen een beperkt geografisch gebied. De netwerkapparatuur (switches, routers) en transmissie media (glasvezel, koper plant, Cat5 kabels etc.) zijn vrijwel volledig in handen (van de campus huurder / eigenaar: een onderneming, universiteit, overheid etc.).

In het geval van een universitaire campus-based campus netwerk, het netwerk in staat is om een ​​verscheidenheid van campus gebouwen, waaronder bijvoorbeeld, academische colleges of afdelingen, de universiteitsbibliotheek, en studentenresidentie hallen link.

Backbone-netwerk

Een backbone-netwerk of een netwerk backbone is onderdeel van een computer netwerk infrastructuur die de verschillende onderdelen van het netwerk verbindt, die een pad voor de uitwisseling van informatie tussen de verschillende LAN’s of subnetwerken. Een backbone kan binden samen diverse netwerken in hetzelfde gebouw, in verschillende gebouwen in een campus omgeving, of over grote gebieden. Normaal gesproken is de ruggengraat van de capaciteit is groter dan die van de netwerken verbonden zijn.

Een groot bedrijf dat vele locaties heeft kan een backbone-netwerk dat al deze locaties met elkaar verbindt, bijvoorbeeld wanneer een server cluster moet worden benaderd door verschillende afdelingen van een onderneming die zich op verschillende geografische locaties. De apparatuur die deze afdelingen banden vormen samen het netwerk backbone. Het netwerk performance management, inclusief een overbezet netwerk zijn van cruciaal belang parameters in aanmerking genomen bij het ontwerpen van een netwerk-backbone.

Een specifiek geval van een backbone-netwerk is de Internet backbone, dat is de set van de wide-area netwerk verbindingen en core routers dat alle netwerken verbonden met het internet verbinden.

Metropolitan Area Network

Een Metropolitan area network (MAN) is een groot computernetwerk dat meestal omspant een stad of een grote campus.

Wide Area Network

Een wide area network (WAN) is een computernetwerk dat een groot geografisch gebied, zoals een stad, land dekt, of overspant zelfs intercontinentale afstanden, met behulp van een communicatiekanaal dat vele soorten media, zoals telefoonlijnen, kabels, en de lucht golven combineert . Een WAN gebruikt vaak transmissie faciliteiten van common carriers, zoals telefoonmaatschappijen. WAN-technologieën in het algemeen functioneren op de onderste drie lagen van het OSI-referentiemodel: de fysieke laag, de datalink laag en de netwerklaag. Wide Area Network wordt gevormd door onderling verbonden Local Area Network.

Enterprise prive-netwerk

Een onderneming prive-netwerk is een netwerk gebouwd door een onderneming aan de verschillende vestigingen, zoals productie-sites, hoofdkantoren, externe kantoren, winkels, interconnect met het oog op de computer resources te delen.

Virtual Private Network

Een virtual private network (VPN) is een computernetwerk waarin sommige van de links tussen de knooppunten worden door open verbindingen of virtuele circuits vervoerd in een aantal groter netwerk (bijvoorbeeld het Internet) in plaats van door fysieke draden. De data link layer protocollen van het virtuele netwerk zijn naar verluidt tunnel door het grotere netwerk wanneer dit het geval is. Een veel voorkomende toepassing is beveiligde communicatie via het openbare internet, maar een VPN hoeft niet expliciet beveiligingsfuncties, zoals authenticatie of versleuteling van de inhoud. VPN’s, bijvoorbeeld, kan gebruikt worden om het verkeer van verschillende gebruikers gemeenschappen gescheiden via een onderliggende netwerk met een sterke beveiligingsfuncties.

VPN kan best-effort prestaties, of kan een bepaalde service level agreement (SLA) tussen de VPN-klant en de VPN-service provider. In het algemeen, een VPN is een topologie complexer dan point-to-point.

Er zijn verschillende oplossingen om VNP samen te stellen. Bijvoorbeeld OpenVPN. In de reeks van producten OpenVPN heeft volgende mogelijkheden:

Cloud
OpenVPN Access Server Cloud Machine is een full featured SSL VPN-Cloud-oplossing die OpenVPN server functionaliteit, enterprise management, vereenvoudigde OpenVPN verbinding UI, en OpenVPN client software pakketten die Windows, Mac en Linux OS omgevingen tegemoet integreert. OpenVPN Access Server ondersteunt een breed scala aan configuraties, waaronder veilige en granulaire op afstand toegang tot het interne netwerk en / of private cloud netwerkbronnen en toepassingen met een fijnkorrelig toegangscontrole.

PRIVATE TUNNEL THE INTERNET
Encryptie: Voorkomt snooping van uw dataverkeer
PRIVACY: Verbergt uw publieke IP-adres
Bescherming: blokkeert toegang tot schadelijke websites

Internet

Een internetwerk is de verbinding van twee of meer prive-computer netwerken via een gemeenschappelijke routing technologie (OSI Layer 3) met behulp van routers. Het Internet kan gezien worden als een speciaal geval van een combinatie van een groot aantal aangesloten internetwerken verspreid over de hele aarde. Nog zo’n globale aggregatie is het telefoonnetwerk.